Atatürk ve Silah Arkadaşlarının Samsun´a Çıkışının 100. Yılı

Atatürk ve Silah Arkadaşlarının Samsun´a Çıkışının 100. Yılı

"Ben Samsun’u ve Samsun Halkını gördüğüm zaman, memlekete ve millete ait bütün düşünce ve kararlarımın yerine getirilebileceğine dair bir defa daha kuvvetle inanmıştım. Samsun’luların hal ve durumlarında gördüğüm gözlerinden okuduğum vatanseverlik ve fedakarlık ; ümit ve tasavvurlarımı olumlu bir inanca götürmeye yetmişti..." MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

19.02.2019 783

Milli mücadele ve kurtuluş ile özdeşleşmiş Samsun, milletimizin yeniden doğuş simgesi ve büyük bir gurur ve mutluluk algımızın adresidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dahiyane hamleleriyle dünyaya yön veren, tarihin seyrini değiştiren, destansı bir ilk adımdır Samsun’ da başlatılan kurtuluş mücadelesi.

19 Mayıs 1919 günü Kurtuluş Meşalesinin yakıldığı ve Milli Mücadele’ye başlangıcının ilk adımının atıldığı yer olan Samsun, 2019 yılında Türkiye’nin ve tüm dünyanın izleyeceği, odaklandığı ve hayranlık duyacağı bir şehir olarak bu milli hareketin 100. Yılını kutlayacaktır.

Samsun Valiliği’nin koordinasyonunda hazırlanan  “Mustafa Kemal Atatürk ve Silah Arkadaşları’ nın Samsun’a çıkışının 100.Yıl  Kutlama Projesi” bu büyük tarihi mirası gelecek nesillere aktarmak  ve şehrin gelecek 100 yıllarına yönelik ilk kıvılcımı 19 Mayıs 1919 ruhuyla ateşlemek için sadece eğitim, edebiyat tarihle değil aynı zamanda kültür, sanat ve spor alanlarında da tüm dünyada karşılığı olan bir marka değeri olarak, yaygınlaştırma ve iletişim stratejisinin en önemli ayağıdır.

Bu kapsamda 2019 yılında Mustafa Kemal  Atatürk ve Silah Arkadaşlarının Samsun’a çıkışının 100. Yılı olması sebebiyle etkinlikleri planlamak, Samsun’a yaraşır bir biçimde kutlanmasını sağlamak amacıyla Samsun Valisi Syn. Osman KAYMAK başkanlığında Garnizon Komutanlığı, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Kültür Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden oluşan düzenleme komitesi oluşturulmuştur. Söz konusu bu komite, ilimizde kutlanacak tüm etkinliklerin belirlenmesi, içeriği ve planlanması konusunda karar alıcı olmuştur.

Ayrıca belirlenen etkinliklerin uygulanması aşamasındaki iş ve işlemleri takip etmek amacıyla “100. Yıl Koordinasyon Merkezi” kurulmuştur. Farklı kurumlardan oluşan bu ekip, 2019 yılı boyunca yapılacak tüm etkinliklerin takibini yapacaktır.

Tüm bu çalışmalardaki temel hedefimiz, ülkemizin 2023 yılına giden hedefleri doğrultusunda yürüttüğü çalışmalara ilham kaynağı olmak ve  ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Doğum Günüm” dediği 19 Mayıs 1919 ‘un  100. yılını her Türk’ün zihninde Samsun’la özdeşleştirmektir.

Diğer bir hedefimiz de Samsun´da yapılacak tüm etkinliklere halkımızın katılımının arttırılmasıdır. Bu amaçla oluşturduğumuz web sitesinin hazırlanmasında bilgi ve deneyimleriyle katkıda bulunan başta Prof. Dr. Kaya Tuncer ÇAĞLAYAN, Prof. Dr. Dursun Ali AKBULUT, Prof. Dr. Nedim İPEK, Prof. Dr. Önder DUMAN olmak üzere, Ondokuz Mayıs Üniversitesi´ne ve akademisyenlerine, Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dürdane ŞAHİN´e, Samsun BİLSEM´de görev yapan tarih öğretmeni Mehmet KÖSEOĞLU´na, arşivlerini bizlere açan TRT Arşiv Dairesi Başkanlığı´na ve yaptığı arşiv çalışması ile Kurtuluş Savaşı yıllarını "İstiklal Savaşı Gazetesi" adı altında ek gazete olarak çıkartan Milliyet Gazetesi´ne, Yerel Tarih Derneği´ne ve Dr. Murat MALLI´ya, teşekkür ederiz. 

Yapılacak olan etkinliklere sitemizden ulaşabilir; duygu, düşünce ve önerilerinizi sitemizden yayınlayabilirsiniz.

 

Saygılarımızla,

100. Yıl Kutlama Komitesi

https://www.samsun2019.com.tr/

Kaynak: https://www.samsun2019.com.tr/